Massage – det er bedre at forebygge end helbrede!

Fysiurgisk massage

Massage blødgør og stimulerer kroppens væv, så blodgennemstrømningen forøges og ophobede affaldsstoffer lettere udskilles. Massage er samtidig fysisk- og mentalt afslappende – altså en kilde til mere energi og velvære i hverdagen.
Massage bearbejder og forbedrer musklernes smidighed og mindsker spændinger, hvorved kroppens mobilitet forbedres. Den afhjælper muskel- og ledsmerter, lokaliserer og behandler overbelastede områder eller akutte og kroniske skader.
Om en overbelastningsskade skyldes arbejde eller sport er underordnet, men det er vigtigt at forholde sig ti,l hvad massagen kan gøre for dig.
Vores muskler ligger i flere lag. På musklerne sidder sener, som hæfter på knoglerne. Hvis en muskelgruppe overanstrenges trækker den sig sammen i protest, og derved kommer der ikke den fornødne blodcirkulation til musklerne. Massagen hjælper blodet hurtigere rundt i kroppen.
Fysiurgisk massage har i tusindvis af år været kendt som en effektiv måde at lokalisere og behandle et overbelastet område i kroppen. Efter grundig opvarmning af musklerne går massagen i dybden og fjerner myoser og spændinger, og afspænder og lindrer smerteområder. Fysiurgisk massage fokuserer på at få bevægeapparatet – muskler, sener og led – til at fungere optimalt.

Triggerpunktsterapi

Massagebehandlingen kan suppleres med triggerpunktsterapi.

Triggerpunkter er små spændingsknuder, der ligger i musklerne og som ved påvirkning med tryk kan løsne muskelspændinger.

De fleste kender til at have ømme nakkemuskler eller spændinger i ryggen. Årsagen er typisk stillesiddende arbejde, uvante arbejdsstillinger eller overbelastning af kroppen ved fysisk aktivitet. Spændinger kan også være stressrelaterede.

Når muskler overbelastes aktiveres musklernes triggerpunkter. Det medfører en lokal sammentrækning i musklen og omtales som ”myoser”. Hvert triggerpunkt genererer to smertemønstre. Det ene er en lokal smerte direkte i musklen. Det andet er en udstrålende smerte eller snurrende fornemmelse til et område væk fra musklen.

Selve triggerpunktsbehandlingen består af opvarmende og afslappende massagestrøg suppleret med direkte tryk i triggerpunktet. Varigheden af hvert tryk varierer fra 10-30 sek. Mens trykket holdes aftager smerten og musklen giver slip på sin sammentrækning, så man får brudt den onde cirkel med smerte, der giver muskelsammentrækning, som medfører mere smerte osv.

Afspændingsmassage

I en travl hverdag vil du nyde denne lille pause med en massage, der tager udgangspunkt i langsomme og harmoniske bevægelser, som vil bringe din krop og sjæl i balance. Massage kan løsne op for stress og ømme muskler, styrke dit immunforsvar og øge blodcirkulationen. Men ikke mindst giver du dig selv omsorg og ny energi til hverdagens udfordringer. Sæt gerne 1½ time af til denne behandling.

Før massagen

I behandlerrummet er der en behagelig briks med lagner og tæpper. Ønsker du varme i briksen, siger du til.

Du skal intet medbringe. Du lægger ur, smukker og tøj – på nær undertøj. Under massagen vil du være tildækket på nær områderne, der bliver masseret.

Efter massagen

Når massagen er afsluttet kommer du roligt op i dit eget tempo igen.

Der kan forekomme forskellige reaktioner efter en massagebehandling.

Under massagen frigøres en del affaldsstoffer fra musklerne, der udledes via urinvejene. I timerne efter en behandling er det derfor meget vigtigt, at du drikker masser af vand. Gerne 1-1½ liter, så du får du det optimale resultat af din behandling. Det er helt almindeligt, at urinen kan være mørkere end normalt. Du kan måske opleve kuldefornemmelser og/eller træthed. Tag den med ro efter en behandling.

Mentalt kan massagen også i nogle tilfælde medføre en reaktion bagefter. Det kan være lige fra befriende gråd til dyb ro og glæde. Alt er ganske normalt.

Ømhed kan opstå 1 til 2 dage efter behandlingen på samme måde som du kan opleve muskelømhed efter træning. Dette er en ’god smerte’ som er ganske normal og ufarlig. Den forsvinder hurtigt.